Özellikle yeni firma kuruluşları ya da yeni bir internet projesinin hayata geçiş aşamasında üzerinde en çok düşünülen konu domain yani alan adıdır. Öyle ki, bir çok fikir sahibi sadece bulduğu isim uzantılarının dolu olması nedeniyle isim değiştirmek zorunda kalıyor. Çünkü, günümüzde internet kimliğimiz, her şeyimiz.
Markamızın internette görünen yüzü olan domain seçimlerinde ilk akıla gelen “.com” uzantıları sorgulanıyor ve tercih ediliyor. Bu uzantının dolu olması durumunda alternatif olarak “.net” uzantı sorgulanıyor. Her iki uzantının da dolu olması durumunda genellikle isimden vazgeçiliyor.
Peki, yüzlerce uzantı alternatifi varken neden tercih edilmiyorlar? Domain kayıt ederken seçebileceğimiz uzantılara, avantajları ve dezavantajları ile göz gezdirelim.
.COM.TR Kayıt
Yakın zamanda yönetimi BTK’ya geçen .TR domain uzantılarının büyük bölümü yalnızca belge ile alınabiliyor. ( .gen.tr gibi istisna uzantılar var. ) Firmalar tarafından tercih edilen .COM.TR uzantısı da belge ile alınan dilime giriyor. Bir prosedür süreci olsa da, .COM.TR domain kayıt etmek sanıldığı kadar zor değil. Aşağıda ki yazımızda .COM.TR alan adı kaydı için gerekli belgeler detaylı olarak yazılmıştır.
COM.TR için Gerekli Belgeler
Uzantıyı firma olmadan da yalnızca Marka Tescili ile kayıt edebilirsiniz. Globale hitap eden projeler tarafından çok tercih edilmese de, yerli projeler için oldukça sık tercih ediliyor.
.IO UZANTISI
Her ne kadar İngiliz Hint Okyanusu bölgesine ait bir uzantı olsa da, son dönemde İnternet Organizasyonu ( Internet Organization ) uyarlaması ile, Sosyal Medya, Yazılım ve diğer internet projelerinde sıkça tercih edilmektedir.
.com ve .net uzantıları kadar, internet dünyasında kabul görmüş olmasa da yeni bir uzantı olması ve kısa marka isimlerinin henüz boş olması nedeniyle tercih edilebilir bir uzantıdır. En büyük dezavantajı ise yazının yazıldığı Mayıs 2019 tarihinde 40 Euro civarında kayıt fiyatının olmasıdır.
Tüm uzantıları tek tek yazmadan, domain kayıt ederken alternatif olarak tercih edilen diğer uzantılara kısaca göz gezdirelim.
.IN : Bilinirliği orta seviyede ve kısa marka isimleri alınabilir. Üstelik fiyatı da uygun. ( 50 TL civarında )
.SHOP : Diğer uzantılar gibi çok duyulmuş olmasa da E-Ticaret projelerinde tercih edilebilir. Fiyatı yine 50 TL civarında.
.APP : Projeniz mobil bir proje ise bu uzantıyı kısa isimler için tercih edebilirsiniz.
.ist ve .istanbul : Tabii ki yalnızca İstanbul’a hitap eden oluşumlar için uygun fiyatı ile tercih edilebilir.