Domain fiyatları ve en ucuz domain uzantıları

Domain fiyatları kayıt edici ve uzantı bazında değişiklik göstermektedir. Kayıt prosedürleri nadiren farklılık gösterse de, bugün itibariyle Dünya genelinde 280 domain uzantısı ücretli olarak kayıt edilebilir durumdadır. Bu yazımızda en çok tercih edilen uzantıları yıllık kayıt fiyatları ve istatistiklerine göre inceleyeceğiz.

En Ucuz Domain (2022) yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

.COM Zirvede

Alan adı kayıt istatistiklerinde zirvede en çok bilinen .COM uzantısı bulunuyor. Anlamlı kelime öbekleri neredeyse tükenmek üzere olan .COM uzantısı 8-10$/Yıl kayıt ücretiyle kayıt edilebilir durumdadır.

.NET 2’nci Sırada

.NET uzantılı domainler hiç zirvede olmasa da .COM uzantının her zaman sıkı bir takipçisi oldu. Öyle ki, bir çok kurumsal marka .COM kullanmasına rağmen prestij amacıyla .NET uzantı kaydını da gerçekleştirdi. 2’nci sırada olmasına rağmen fiyat sıralamasında son yıllarda .COM domainden daha pahalı olarak, 10-12$/Yıl aralığında kayıt ediliyor.

.ORG, Organizasyon mu?

.ORG Dernek, Vakıf, Organizasyon çağırışımı yapsa da, .COM ve .NET anlamlı kelime öbeklerinin tükenmesiyle tercih sırasında 3’üncülüğünü yakın zamana kadar korudu. Fiyat skalası .COM gibi 8-10$/Yıl aralığında kaldı.

.XYZ Tut(una)mayan Uzantı

Kayıt istatistikleri yüksek olsa da bu durumu tamamen ucuz olmasına bağlayabiliriz. En ucuz domain kategorisinin başında yer alan .XYZ uzantısı, 0,99-1,99$/Yıl fiyatlar ile kayıt edilebiliyor. Bazı kayıt edici firmalardan .COM uzantısının yanında promosyon olarak alabilmeniz mümkün.

.CLUB, .ONLINE

Bir çoğu büyük beklentiler, ön talep süreçleri ile kayıtlara açılsa da maalesef .COM ve .NET uzantılarına yaklaşan istatistikler görülmüyor. .CLUB ve .ONLINE tam olarak bu kategoride yer alan ve tıpkı .XYZ gibi ucuz domain fiyatı ile kayıt edici arayan uzantılar arasında yer alıyor.

Dolar bağımsız uzantı .TR

Ülkemize ait olan ve dolardan etkilenmeyen tek uzantı olarak .TR ve alt kırılımlarını tercih edebilirsiniz. .COM.TR uzantısını TL olarak maliyetlendirildiği için 35-50TL/Yıl aralığında kayıt edebilirsiniz. (Belge gerektiren alan adları kategorisinde bulunan .COM.TR uzantılı alan adlarını kayıt etmeden önce burayı inceleyebilirsiniz.)

IO Yükselişi

Internet Organizasyonu (Internet Organization) uyarlaması ile yükselişe geçen ve 2019 sonrasında internet projelerinde sık olarak bu uzantıya rastlayabilirsiniz. Şu anda IO uzantılar 40-50$/Yıl kayıt ücreti ile kayıt edilebiliyor. Fiyatı nedeniyle çok talep olmaması, bir çok kelimeyi kayıt edilebilir hale getiriyor.

Domain fiyatları dolar olarak maliyetlendirilmesi nedeniyle yazımızda .TR uzantılar dışında dolar maliyetleri belirtildi.

Güncel domain fiyat tablosuna Domain sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
VDS Sunucularda WordPress için performans önerileri
Sonraki yazı
Ücretsiz domain kampanyası