VDS Sunucularda WordPress için performans önerileri

WordPress CMS sistemi ile çalışırken, sunucu ve WordPress üzerinde yapacağınız performans iyileştirmeleri, hit kapasitenizi arttırırken sayfa yüklenme hızlarınızı da gözle görülür şekilde düşürebilir. Bu yazımızda yüksek yük (hit) altında uyguladığımız WordPress VDS Sunucu ve eklenti uygulamalarımızı öneri olarak paylaşacağız.

Web Server Seçimi

WordPress PHP çalıştırabilen tüm web serverlar üzerinde çalışmaktadır. Bu anlamda kalıcı bağlantılar (Rewrite, .htaccess) kullanımını da göz önünde bulundurursak en yaygın kullanımın Apache üzerinde olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, Nginx sunucu kaynaklarını daha verimli kullanarak isteklerin daha hızlı bir şekilde sonlanmasını sağlayarak yüksek yüklerde sunucunuzun daha hızlı yanıt vermesini sağlar. .htaccess Dosyası üzerinde ekstra ve karmaşık kurallarınız yoksa, standart kural kural yapılandırması ile Nginx üzerinde çalıştırdığınızda sitenizden daha yüksek performans değerleri alabilirsiniz.

Nginx ile ilgili global trend grafiği aşağıda yer almaktadır.

Nginx VDS
Nginx Kullanım

Cache Eklentisi

Kullanılan cache eklentileri, gelen isteklerin büyük bölümünü statik sayfaya çevirerek her kullanıcı için PHP istek işlenmesi, veritabanı sorgusu gibi işlemlerden tasarruf etmenizi ve bu yolla yük alan servislerin kaynakları daha az tüketmesini sağlar. Bu konuda WordPress için en kullanışlı eklentiler sayfamızda bulunan WP Super Cache eklentisini veya Nginx web server için Nginx Cache eklentisini kullanmanızı öneriyoruz.

Tema Seçimi ve Yük Testleri

Bazı temalar görsel olarak harika çıktılar üretse de, yazılımsal olarak yapılan hatalar nedeniyle VDS sunucular üzerinde gereksiz kaynak kullanımına neden olabiliyor. Örneğin veritabanında tutulan bilgilere bağlı olarak dinamik çıktı üreten bölümler bir önce ki madde de bahsettiğimiz Cache dışında kalıyor. Bu durum her kullanıcı için veritabanında ek bazende gereksiz sorgular çalıştırılmasına neden oluyor.

Bu nedenle, bir temayı özelleştirmeye veya kullanmaya karar vermeden önce ücretsiz yük testi yapan yazılımlar ile test etmenizi ve sunucu kaynak tüketimini izlemenizi öneriyoruz.

Eklenti Seçimi

WordPress eklenti marketi, hemen her konuda geliştirilmiş eklentilere sahip. Bu eklentiler arasında seçim yaparken, kullandığınız sürüm ile uyumluluk, yapılan yorumlar, son güncelleme tarihi gibi bilgileri mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Örneğin nginx cache eklentisi için önizleme aşağıda ki gibidir.

VDS
WordPress Nginx Önizleme

Önizleme ile eklentinin en son güncellemesini 6 ay önce aldığını, 9000+ kurulumu yapıldığını görebiliyoruz. Ayrıca bu yazının yazıldığı tarihte kullanıcı puanı 4.4’tü. Güncel kullanılan ve puanı 4 üzerinde olan eklentileri tercih edebilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
Microsoft, Office 365 İş ve ProPlus planlarının adı değişti
Sonraki yazı
Domain fiyatları ve en ucuz domain uzantıları