Microsoft Azure Nedir?

Azure, Microsoft tarafından sağlanan gelişmiş bulut hizmetlerinin ve kaynaklarının sunulduğu gelişmiş platformdur. Platform, sunulan hizmetlerin yalnızca bir tarayıcı ile yönetilmesini ve ölçeklendirilmesini sağlar.

Microsoft Azure Nedir?

Azure Nedir?

Microsoft Azure, Microsoft tarafından 1 Şubat 2010 tarihinde yayınlanan bulut bilişim platformudur. Platform 2022 ilk çeyrek itibariyle 58 lokasyonda bulut servislerinizi barındırmanıza olanak sağlar.

Kaynaklar ve Limitler

Azure Cloud kullanıcılarına neredeyse limitsiz kaynaklar sağlar. Örneklendirmek gerekirse, bir kaç saniye içerisinde 72 çekirdek (vCore), 144 GB bellek (memory)’e sahip bir sunucuyu oluşturabilirken, limitlendirilmemiş disk (Blob Storage) alanından dilediğiniz kadar kullanıp, kullandığınız kadar ödersiniz.

Erişilebilirlik

Tüm servisler, yazımızın giriş bölümünde bahsettiğimiz 58 lokasyonda yedekli olarak çalışır. Olası planlı kesintiler önceden anons edilir ve genel olarak bir çok çalışma sıfıra yakın kesinti ile yapılır. Plansız çalışmalarda sıfıra yakın kesinti ile yedek sistemler devreye girer.

Avantajlar

  • Kullandığın kadar öde (Pay as you go) maliyetlendirmesi ile ihtiyacınız olan servislere kullandığınız süre boyunca ödeme yaparsınız.
  • Küresel altyapısı ile 2022 itibariyle 50’yi aşkın veri noktasında konumlandırma yapabilir, uygulamalarınızı kullanıcılara en yakın noktadan erişime sunabilirsiniz.
  • Yalnızca bir tarayıcı yardımıyla tüm bulut bilişim alt yapınızı yönetebilir, ölçeklendirebilirsiniz. Bununla birlikte geliştiriciler için arayüzden yapılabilen hemen her işlemin yapılmasına olanak sağlayan API desteği bulunmaktadır.
  • Yüksek kaynaklar nedeniyle, sahip olma maliyetleri yüksek olan, işlem gücü yüksek sistemleri kiralayabilirsiniz.
  • Microsoft tarafından tüm servisler için detaylı dökümanlar yazılıp, güncellenmektedir. (Microsoft Azure Docs)
  • Bilgi İşlem, IoT, Ağ İletişimi (Network), Depolama (Storage) gibi kategorize edilmiş 200’ü aşkım servis sayesinde, tüm bilişim ihtiyaçlarınızı bulut platform üzerinden sağlayabilirsiniz.
  • Lisanslı ürünlerde (Microsoft Windows gibi) kendi lisanslarınızı kullanabilir ya da kullandığınız süre boyunca geçerli lisans kiralayabilirsiniz. Böylece satın alma maliyetine girmeden sadece kullandığınız süre boyunca lisans bedeli ödersiniz.

Azure ile ilgili detaylı bilgi için Azure Danışmanlık sayfamızı ziyaret edebilir, diğer talepleriniz için bizimle İletişim‘e geçebilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
Kubernetes (k8s) Nedir?
Sonraki yazı
PaaS, IaaS ve SaaS Nedir?