PaaS, IaaS ve SaaS Nedir?

Bulut platformlardan alınan hizmetlerde, yaygın olarak kullanılan PaaS (Platform as a service), IaaS (Inftrastructure as a service) ve SaaS (Service as a service) modellerini inceleyeceğiz.

Iaas, Paas ve Saas nedir?

PaaS Nedir?

Hizmet olarak platform (PaaS), eksiksiz, şirket içi altyapı yönetiminden başka bir adımdır. Bir sağlayıcının kendi altyapısı üzerinde donanım ve yazılımı barındırdığı ve bu platformu bir internet bağlantısı üzerinden entegre bir çözüm, çözüm yığını veya hizmet olarak kullanıcıya sunduğu yerdir.

Öncelikle geliştiriciler ve programcılar için faydalı olan PaaS, kullanıcının genellikle süreçle ilişkilendirilen altyapı veya platformu oluşturmak ve sürdürmek zorunda kalmadan kendi uygulamalarını geliştirmesine, çalıştırmasına ve yönetmesine olanak tanır.

Uygulamalarınızı kod yazar, derler ve yönetirsiniz, ancak bunu yazılım güncellemelerinin veya donanım bakımının baş ağrıları olmadan yaparsınız. Oluşturulacak ve dağıtılacak ortam sizin için sağlanır.

PaaS, geliştiricilerin web tabanlı uygulamalarını oluşturmak ve özelleştirmek için bir çerçeve oluşturabilecekleri bir yoldur. Geliştiriciler, uygulamalarını oluşturmak için yerleşik yazılım bileşenlerini kullanabilir, bu da kendilerinin yazmaları gereken kod miktarını azaltır.

Birkaç PaaS örneği, AWS Elastic Beanstalk, Heroku ve Red Hat OpenShift.

IaaS Nedir?

Hizmet olarak altyapı veya IaaS, şirket içi altyapıdan bir adım ötededir. Üçüncü bir tarafın size depolama ve sanallaştırma gibi altyapı hizmetlerini ihtiyaç duyduğunuz şekilde bir bulut aracılığıyla internet üzerinden sağladığı, kullandıkça öde hizmetidir.

Kullanıcı olarak, işletim sisteminden ve tüm verilerden, uygulamalardan, ara katman yazılımlarından ve çalışma zamanlarından siz sorumlusunuz, ancak bir sağlayıcı size ihtiyaç duyduğunuz ağa, sunuculara, sanallaştırmaya ve depolamaya erişim ve bunların yönetimini sağlar.

Sağlayıcı sizin için yaptığı için kendi yerinde veri merkezinizin bakımını yapmanız veya güncellemeniz gerekmez. Bunun yerine, altyapıya bir uygulama programlama arabirimi (API) veya kontrol paneli aracılığıyla erişir ve bunları kontrol edersiniz.

IaaS, yalnızca ihtiyacınız olan bileşenleri satın alma ve bunları gerektiği gibi büyütme veya küçültme esnekliği sağlar. Yüksek genel gider ve bakım maliyeti yoktur, bu da IaaS’ı çok uygun fiyatlı bir seçenek haline getirir.

IaaS’yi kullanmanın bir yolu, ortamları oluşturmanın ve devre dışı bırakmanın ve geliştirme ve test ortamlarının hızlı ve esnek bir yolu olabilir. Geliştirme ortamınızı oluşturmak için yalnızca ihtiyacınız olan altyapıyı kullanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz süre boyunca büyütebilir veya küçültebilirsiniz ve işiniz bittiğinde yalnızca kullandığınız kadar ödeyerek durabilirsiniz.

IaaS’nin başlıca dezavantajları, sağlayıcı güvenlik sorunları, sağlayıcının altyapı kaynaklarını birden çok istemciyle paylaşması gereken çok kiracılı sistemler ve hizmet güvenilirliği olasılıklarıdır. Sağlam bir geçmişe, itibara sahip ve güvenilir bir sağlayıcı seçerek bu dezavantajlardan kaçınılabilir.

AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi genel bulut sağlayıcıları IaaS örnekleridir.

SaaS Nedir?

Bulut uygulama hizmetleri olarak da bilinen bir hizmet olarak yazılım (SaaS), bir web tarayıcısı aracılığıyla bir sağlayıcı tarafından yönetilen bir uygulamanın tamamını sunan en kapsamlı bulut bilişim hizmetleri biçimidir.

Yazılım güncellemeleri, hata düzeltmeleri ve genel yazılım bakımı, sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir ve kullanıcı, bir gösterge tablosu veya API aracılığıyla uygulamaya bağlanır. Yazılımın tek tek makinelere yüklenmesi yoktur ve programa grup erişimi daha sorunsuz ve daha güvenilirdir.

Örneğin, Outlook veya Gmail gibi web tabanlı bir hizmete sahip bir e-posta hesabınız varsa, bir SaaS biçimine zaten aşinasınızdır, çünkü hesabınıza giriş yapabilir ve herhangi bir bilgisayardan herhangi bir yerden e-postanızı alabilirsiniz.

SaaS, yazılım yükleme ve güncellemelerini gerçekleştirecek personele veya bant genişliğine sahip olmayan küçük işletmelerin yanı sıra fazla özelleştirme gerektirmeyen veya yalnızca periyodik olarak kullanılacak uygulamalar için harika bir seçenektir.

SaaS’ın size zaman ve bakım açısından kazandırdığı şey, kontrol, güvenlik ve performans açısından size mal olabilir, bu nedenle güvenebileceğiniz bir sağlayıcı seçmeniz önemlidir.

Dropbox, Salesforce ve Google Apps SaaS’ın bazı örnekleridir.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
Microsoft Azure Nedir?
Sonraki yazı
Mikroservis nedir?