Kubernetes (k8s) Nedir?

Kubernetes, Google tarafından geliştirilen ve container mimarisinde çalıştırılan uygulamaları organize eden bir araçtır. 2014 yılında hayatımıza giren Kubernetes projesinin Go dilinde geliştirilen açık kaynak kodlarına GitHub Kubernetes sayfasından ulaşabilirsiniz.

İleri seviye otomasyon düzeyi ile container mimarisini basit tanımlarla organize eder. Kubernetes, başlığımızda da yer aldığı üzere sık sık kısaltması “k8s” ile tanımlanır. k8s, Kubernetes kelimesinde ki K ve S harfleri arasında kalan 8 karakteri (ubernete) ifade eder. Yazımızın bazı bölümlerinde “k8s” kısaltmasını kullanacağız.

Container Teknolojileri

Kubernetes, yazımızın yazıldığı tarihte yayında olan 1.24 versiyonu itibariyle 4 container teknolojisi ile çalışabiliyor/yönetebiliyor.

  • containerd
  • CRI-O
  • Docker Engine
  • Mirantis Container Runtime

Bu çeşitliliğe rağmen, k8s kullanım alanında container teknolojisi olarak en sık Docker Engine ile karşılaşmaktayız. Docker Container Teknolojisi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Neden Kubernetes?

Bu sorunun çok geniş bir yanıtı olmakla birlikte, mikro servis mimarilerinin organizasyonunu kusursuz olarak yapması şeklinde özetleyebiliriz. Kubernetes, tanımlarında belirtilen kaynak ihtiyaç ve limitlerini, ihtiyaçlara bağlı olarak auto scale kurgularının tamamını yönetir.

Kaynaklar ve AutoScale

Yatay ve Dikey olarak Pod ve Nod seviyesinde scale olabilen Kubernetes, yayında olan v2 autoscaling API sayesinde CPU, Memory, Request metriklerine bağlı olarak scale olabilir. Kubernetes pod Autoscale ile ilgili detaylı bilgiye resmi HorizontalPodAutoscaler sayfasından ulaşabilirsiniz.

minikube – Kurulum ve Test

Local testler için “minikube” uygulaması sıkça tercih edilmektedir. Linux, macOS ve Windows ortamlarına basitçe kurulabilen minikube, bilgisayarınız üzerinde tüm testleri yapmanıza olanak sağlar. Minikube ile ilgili kurulum dökümanına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazımızda mikro servis mimarileri için en popüler organizatör olan Kubernetes teknolojisini özetlemeye çalıştık. Aktif olarak, topluluk tarafından geliştirilmeye devam eden k8s için blog yazılarımızı paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm yazılarımızı DevOps kategorimizden takip edebilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
En Ucuz Domain (Alan Adı) Uzantıları ve Fiyatları
Sonraki yazı
Microsoft Azure Nedir?