Bulut yedekleme ile sunucu veri güvenliği

Bulut yedekleme (Backup), ortamımızda çalışan verilerin periyodik olarak aynı ya da farklı bir lokasyona kopyalanarak, gerektiğinde kullanılabilir halde bulundurulması işlemidir.  

Farklı lokasyonda yedek barındırma avantajları 

İşlevsel ortamın, yedek üniteleri ile aynı lokasyonda bulundurulması operasyonel olarak bir hız sağlıyor olsa da, ortamı etkileyebilecek öngörülmeyen senaryolarda işlevsellik gösteremez ya da işlevselliğini tamamen yitirebilir.  

Örnek olarak, CryptoLocker (fidye virüsü) bulunduğu ortamda bağlı ve erişimi olan tüm veri ortamına bulaşarak tüm verileri belirli algoritmaları elde etmeden geri döndürülemez bir hale getirebiliyor.  

Konusu olağanüstü durumlar olsa da, verilerin etkilenmesine deprem, sel gibi doğal afetlerde örnek olarak gösterilebilir.  

Farklı lokasyonda yedek barındırmak, örnekler ile açıkladığımız konulara karşı önlem almamızı ve ön görülemeyen senaryolardan korunmamızı sağlar. Bulut yedekleme kurumlar için oldukça önemlidir.

Sunucu yedekleri için bulut ortam  

Yedek üniteleri için öneride bulunduğumuz bulut ortamlar kendi içerisinde de yedeklilik sağladığı için ekstra bir önlem avantajı sağlamaktadır. Bununla birlikte, bulut ortamlarla uyumlu yazılımlar sayesinde alınan yedekler, yedek alma ve yedekten geri dönme işlemlerinde operasyonel oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Yedekleme işlemlerinde Full ve Incremental (artan, değişen) backup şeklinde 2 yöntem kullanılmaktadır. Full (Tam) backup, periyodik olarak tüm verinin bir kopyasını alırken, incremental backup yalnızca alınan tam yedek sonrasında değişen verilerin yedeğinin alınmasını sağlar. Bu yöntemler ile, her yedekleme işlemi için tam veri miktarı kadar veri transferi (bandwidth) yapılmaz.  

Hafta başı itibariyle 40 GB olan ve her gün 0 MB – 1 GB arasında veri girişi yapılan ortamın haftalık veri tüketim döngüsünü aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. 

bulut yedekleme


Tabloda görüleceği üzere, artan veri miktarına göre alınan yedekler, her gün ortalama 40 GB veri transferini ve buna bağlı olarak toplam yedek boyutunun artmasını engelliyor. Böylece senaryoya göre diğer yöntemler ile her gün ortalama 40 GB veri aktarımı ile büyüyen toplam yedek boyutuna oranla tasarruf sağlanmış oluyor.  

Ortamınıza uygun bulut yedekleme (backup) çözümleri ve diğer tüm ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.  

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
Microsoft Azure disk ailesinde disk boyut ve aşım değerleri
Sonraki yazı
Microsoft, Office 365 İş ve ProPlus planlarının adı değişti