Bulut (Cloud) Sunucu ile neler yapılabilir?

Pandemi nedeniyle gündemde olan “uzaktan çalışma”, Cloud (Bulut) ortamların önemini ve faydasını daha sık duymamıza neden oldu. Peki, sunucular için bulut ortam (cloud) nedir, bize nasıl faydası oluyor?

Bu yazımızda örnek senaryo ile muhasebe/finans ekibi olan ve X sayıda çalışanı olan hayali bir fabrikayı soru/cevap ile inceleyeceğiz.

Ofise/Fabrikaya gitmeliyim!

Sorun: Müşterilerimize fatura kesmem gerekiyor. Üretim ve sevkiyat dışında departmanlarımız çalışmamasına rağmen benim 10 dakikalık bir iş için ofise gitmem gerekiyor.

Çözüm: İş yönetiminizin parçası olan SAP, ERP, CRM, Basit Muhasebe ve diğer uygulamaları Fabrika içerisinde oluşturduğumuz bir alanda konumlanan sunucu(lar)da çalışıyorsa ve uzaktan bağlantı sağlayabileceğiniz bir ortam oluşturulmamışsa tüm çalışanların işlerini yapabilmek için lokasyonunuzda bulunması gerekiyor. Bulut Sunucu bu alanda her yerden erişebileceğiniz yüksek hat kapasiteli ortam sağlar. Böylece, bilgisayar başında yapılabilecek tüm işlemler mesafe ve mekan farketmeksizin her lokasyondan yapılabilir.

Sistemde sorun var!

Sorun: Depo Yönetim programımız açılmıyor ve Bilgi İşlem departmanına ulaşamıyorum. Bu nedenle işlerimi yapabilmem için beklemek zorundayım.

Çözüm: Lokasyonda kurulumu yapılan sunucuların erişilebilirlik konuları Bilgi İşlem Departmanında çalışan kişilere bağlı olacaktır. Ancak kurumsal olarak hizmet alınan Cloud ortamlar genel olarak 7/24 izlenen ve erişilebilirliği maksimum seviyede olması için planlanan parçalardan oluşur. Bu yapı, ulaşamadığınız iç kaynakların işlerinizi aksatmasını önler.

Maliyetlerimiz çok yüksek

Sorun: Fabrikamızda çalışan firewall (güvenlik duvarı) ve sunucularımız için bilgi işlem ekibi kurmak zorunda kaldık. Sunucuların çalışma ortamları (iklimlendirme, yedekli elektrik) için ek ve sürekli maliyetler oluştu. Olası donanım arızası risklerini de maliyet anlamında biz karşılayacağız.

Çözüm: Gerçek bulut ortamlar yedekli donanım yapısı ile çalışır. Yönetimi firma kontrolünde olduğu için ek ekip kurulmasına ya da elektrik, iklimlendirme, alan sağlama gibi ek maliyetlere ihtiyacınız olmaz. Kiralama modeli ile çalıştığı için oluşabilecek donanım arızalarının yenilenmesinden sorumlu olmazsınız. Özet maliyetle ortamınızda bir sunucu barındırma maliyeti aylık ekstra 100-500TL aralığında iklimlendirme ve elektrik ihtiyacı gerektirecekken, bulut ortamda bu maliyet ile kiralama yapabilirsiniz. Üstelik ekstra yer, ekip ayırmadan.

Son

Ortamınızda çalışan fiziksel sunucuların karşılığını Bulut Sunucu sayfamızdan görebilirsiniz. Keşif için ihtiyacınız olursa destek@idebil.com mail adresimizden 7/24 bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
Azure Traffic Manager Nedir, Neden Kullanılır?
Sonraki yazı
Azure VM farklı bir lokasyona clone almak