Backup (yedekleme) nedir, neden önemlidir?

Backup, dijital ortamda ki verilerimizin olası veri kayıplarına önlem olarak yedeklenmesidir. Yedekleme mekanizmaları özellik ve barındırıldığı alana göre bir kaç isim ile anılırlar. Bu yazımızda, yüzeysel olarak yedekleme ortamlarından ve çalışmalarından bahsedeceğiz.

Backup Senaryoları Nasıl Çalışır?

Yedekleme işlemleri, manuel ve otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Bu işlemler için yaygın olarak kullanılan Veeam gibi 3. parti uygulamalar kurularak, arayüzler yardımı ile yedekleme mekanizması oluşturulur.

Şu anda bu uygulamaların en çok tercih edileni Veeam’dir. Uygulama, tanımlayacağımız alanlara otomatik olarak yedek alabilmemizi sağlar. Konumuz bu ürün olmadığı için daha fazla detaya girmiyoruz.

Local Backup

Ürün ortamı ile aynı ortamda disk yapısında bulunan yedekleme türüdür. Disk yapısı local disk ya da Storage olarak tercih edilebilir. Bu yedekleme türünün öne çıkan kolaylığı, aynı ortamda bulunduğu için olası veri kayıplarında backup restore ( geri dönüş ) işleminin hızlı bir şekilde yapılacak olmasıdır.

Cloud Backup Nedir?

Cloud Backup, yedekleme yaptığımız ortamın tamamen Cloud alt yapısı olmasıdır. Şu anda önde gelen AWS, Azure, Google Cloud gibi Cloud alt yapıları yedekleme için çok uygun ortamlar sağlıyor. Bu ortamlar kullanılarak, Cloud ortamında yedeklerinizi güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Local Backup türüne göre restore işlemi biraz daha fazla zaman alsa da, önerilen ve yüksek güvenlikli veri yedekleme türüdür.

idebil Olarak, Yedekleme ürünlerimiz ile, uygulamalarınıza özel yedekleme çözümleri üreterek, verilerinizin güvenli bir şekilde barındırılmasını ve yedeklenmesini sağlıyoruz.

Yedekleme Nasıl Yapılır?

Yazımızın başında bahsettiğimiz Veeam ve türevi uygulamalar dışında, uygulama türüne göre FTP, SMB protokolleri ile yedekleme yapılabilmesi mümkündür.

WebHosting Paketlerinde Yedekleme

Web Hosting paketlerinde kullanılan kontrol panelleri sayesinde yedekleme işlemi otomasyona bağlanmış durumdadır. Örnek olarak, cPanel, Plesk gibi kontrol panelleri içerisinde geliştirilen yedekleme yazılımları sayesinde tanımlanan FTP noktasına periyodik olarak yedekleme işlemi gerçekleştirirler. Bu hali ile, kontrol panellerinin bulunduğu sunucularda ekstra yedekleme yazılımlarına ihtiyaç duyulmaz.

Ancak, işletim sistemi kurulumu, operasyonel yapılandırmalar ile vakit kaybetmek istemiyorsanız, bir yedekleme yazılımı ile işletim sistemi seviyesinde yedekleme yapabilirsiniz.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
SSD Hosting avantajları ve Cloud SSD Hosting
Sonraki yazı
Yüksek trafikli (hitli) projeler için özel çözümler