Felaket senaryoları – gereklilik ve önlem

Dijital çağa ayak uydururken, işlerimizi kolaylaştırmak fakat kolaylaştırırkende risk faktörünü en aza indirgemeye çalışıyoruz. Kesintiler, donanım arızaları, olası veri kayıpları, doğal afet gibi riskler hiç aklımızdan çıkmıyor ve işimizin sürekliliğini sağlamak için önlemler alıyoruz. Aldığımız önlemlerin tamamı Felaket Senaryosu kapsamına giriyor. Peki biz hangi riskler ile ne ölçüde başa çıkabiliriz? 

Felaket Senaryosu Nedir?

Giriş bölümünde de bahsettiğimiz üzere, iş sürekliliğimizi aksatacak risklere karşı aldığınız önlemler bütünüdür. Basit anlamda disk arızalarına karşı aldığınız periyodik yedekler felaket senaryosu dahilindedir. Senaryonun bu bölümü, “veri kaybı yaşandığında, en yakın backuptan geri yükleme” yapılacak şeklindedir. Yalnızca backup konusunu bile detaylandırırsak, yedek ünitelerinin aynı lokasyonda bulunması, olası elektrik kesintisinde her iki üniteninde bozulma riski gibi faktörler bizi farklı lokasyona yedekleme yapma ihtiyacına yöneltir.

Gelişmiş Felaket Senaryoları

İyi hazırlanmış bir Felaket Senaryosu, hazırlanan tüm risk senaryolarına cevap vermelidir. Senaryolar, kurum çalışma prensibine ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin, gün içerisinde mutlaka erişim sağlamanız gereken muhasebe verileriniz, kendi lokasyonunuzda bulunuyorsa ve elektrik kesintisi yaşanırsa bu verilere nasıl ulaşılabilir?

E-Ticaret sitenizin, sizin kontrolünüz dışında olan veri merkezinin olası problemlerinde sürekliliği nasıl sağlanır?

Diskiniz bozuldu ve yedekleme ünitenize ulaşamıyorsunuz. Bu durumda nasıl bir aksiyon alacaksınız?

Özetle dijital ortamda başınıza gelebilecek tüm “felaket”lere karşı alınan önlemler dizisi, Gelişmiş Felaket Senaryosu terimini karşılamaktadır.

Bir sonra ki yazımızda, felaket durumunda aktivasyon sağlayabileceğimiz “Disaster Point” (Felaket Noktası), RTO ( Recovery Time Objective ), RPO ( Recovery Point Objective ) terimlerini inceliyor olacağız.

Bunlarda ilgini çekebilir

Önceki yazı
PHP 5.6 ve 7.0 Sürümlerinin güvenlik destekleri sonlanıyor
Sonraki yazı
Antispam gateway (spam koruması) neden gerekli?